Ensamheten tar ut sin rätt..

2009-07-30 - 18:12:34
Ibland passar man helt enkelt inte in..
Jag undrar när man hittar sin riktiga plats i livet?
Snart kommer hösten, och funderingarnaSötastemysigasteunderbarastedräng!

2009-07-30 - 17:09:48
Kollade på några bilder.. och jag måste säga att jag fullständigt VRÅL SAKNAR den här killen..
Världens mysigaste Noah!
Vill bara nypa honom i kinderna, och pussa på honom!


Men jag skulle ju ljuga om jag sa att jag INTE saknade hans föräldrar också!

Sjukling!

2009-07-30 - 14:50:20
Ibland kan jag känna en viss irritation över vad folk säger. Men å andra sidan, varför lägga ner energi på det?
Jag tror att jag skulle behöva komma bort ett tag, bara sätta mig i bilen och fara.. varsomhelst utom Dorotea och Åsele! Önskar att jag hade ledigt ett tag, och nog med pengar för att åka. Måste erkänna att jag är bitter över att måsta stanna hemma när farsan m. familj åker till Las Palmas (2 veckor) i februari. Och varför jag är bitter, det kan jag hålla för mig själv. Men om jag säger så här, jag räknas kanske inte in i den familjen längre? Ah, det va väl detsamma då.

Jag har varit hemma i 4 dagar och varit sjuk, känns en aning bättre, men det känns inte BRA än. Jag vet att dom blir griniga på mig på jobbet, iom att det är dåligt om folk. Men vad är bäst? Komma dit, jobba, risk för att smitta fler. Eller stanna hemma, bli frisk och komma tillbaka med nya krafter? Jag siktar på att vara tillbaka på lördag, men lova för mycket tänker jag inte göra. Näsan rinner, samtidigt som det är tvär täppt, huvudet är tungt som sten och har NOLL ork.
Lyckades ta mig upp på apoteket idag för att köpa lite förkylnings medicin. Nässpray, ipren osv.
Med andra ord, jag är en sjukling!Har suttit och kollat runt lite på olika sidor efter en ny digitalkamera, men jag har inte så stor koll på vad som är bäst? Någon som har nåt förslag? Jag har absolut noll koll på vad som är bra och dåligt.. Har dock lovat gubben att inte handla nåt den här månaden, men det kommer väl fler månader? ; ) Gjorde av med ALLDELES för mycket pengar förra månaden, så jag har en aning ångest!Nej, nu lessna jag på det här.. Ska gå och diska och börja med maten, sen ska gubben iväg till Junsele.


Heeeejdå!
It´s called vitiligo!

2009-07-28 - 19:26:00
Jag satt och såg på LA ink härom kvällen, var en kille som skulle tatuera in "Its called Vitiligo" på armen. Eftersom att han var så less på att folk tittade på honom, och frågade varför han var fläcklig. Eftersom jag "lider" av samma sjukdom tänkte jag skriva in lite här, för er som inte vet vad det är..


Vitiligo är en vanlig hudsjukdom med olika stora kritvita fläckar i huden, vilket drabbar ca 1% av befolkningen. Sjukdomen kan uppträda i vilken ålder som helst, även om den vanligaste debutåldern är omkring 20-års-åldern. Tillståndet är ofarligt och framförallt socialt och kosmetiskt generande. De behandlingmöjligheter som finns kräver en betydande insats över lång tid och ger varierande resultat på olika kroppsdelar, och hos olika personer.

Klinisk bild
Vanligast uppkommer symmetriskt spridda vita fläckar liksidigt på kroppen, och av olika storlek. De sitter ofta över knän, vid handleder, i armhålor, ljumskar, och runt ögonen, men kan uppträda var som helst. Halvsidig utbredning, över enbart ett enstaka hudområde, anses vara en specialform av vitiligo (segmentell vitiligo), och är särskilt svårbehandlad.

Sjukdomsorsak
Hudens speciella pigmentbildande celler (melanocyter) angrips av kroppens immunförsvar och försvinner. Det finns flera teorier om bakgrunden till detta. I regel anses orsaken vara en s.k. autoimmunitet, dvs. att kroppen blir överkänslig mot egen vävnad, i detta fall de pigmentbildande cellerna. Man anser att det krävs såväl ett ärftlig anlag som någon utlösande faktor för att få sjukdomen. Många patienter beskriver att uppkomsten av nya fläckar föregåtts av något annat sjukdomstillstånd eller svårare stress. Skrubbsår, rispor och andra hudskador, t.ex. brännskada orsakad av för kraftigt solande, kan ge upphov till nya fläckar. Hos personer med vitiligo kan något oftare än hos andra vissa sjukdomar samtidigt förekomma, t.ex. fel på sköldkörteln, diabetes eller en speciell form av blodbrist, s.k. perniciös anemi.

Förlopp
Även om förloppet är mycket varierande är det vanligt att en plötslig uppkomst av en eller flera fläckar sedan följs av en mer stabil period med inga eller enbart enstaka nya fläckar. Sådana perioder kan växla mer eller mindre tätt. Stabila perioder kan pågå över många år. Tecken till litet fläckvis återkomst av pigment kan ibland ses efter längre tids mer intensiv solning, t.ex. utomlands. Någon ökad risk för hudcancer har inte påvisats hos personer med vitiligo, kanske för att de ofta undviker att solbada.

Behandling
Även om de mer ytligt belägna melanocyterna är försvunna finns det ofta en reserv kvar i botten av hårsäckarna djupt ned i underhuden. Denna reserv kan ibland aktiveras med medicinsk ljusbehandling (t.ex. PUVA, UVA eller UVB med TL01 lampor). Först efter något 20-tal behandlingar börjar då tecken till återkomst av pigment noteras, först som små bruna prickar (bild 2) vilka senare under den fortsatta behandlingen långsamt blir större och i bästa fall kan flyta ihop. Fullständig återpigmentering brukar inte uppnås inom alla områden även om vissa fläckar kan svara mycket gynnsamt på behandlingen. Bara vissa former av vitiligo kan behandlas med ljusbehandling. Vissa hudområden, liksom vissa personer, reagerar bättre än andra på ljusbehandling. Vitiligo på händer och fötter svarar i regel dåligt på behandling. Din hudläkare ger råd kring behandlings- möjligheterna i det enskilda fallet. Gemensamt är dock att all sådan ljusbehandling måste ges över mycket långa tidsperioder, vilket kan innebära 2 ggr i veckan över ett eller flera års tid. För en tillfredställande återpigmentering kan det krävas upp till 100-300 behandlingar. Pågående behandling kan inte förhindra att nya fläckar samtidigt uppkommer om sjukdomen blir aktiv. Behandlingen är inte heller definitiv och återfall eller nya fläckar kan uppkomma längre fram om sjukdomen blir aktiv på nytt. Andra mer ovanliga behandlingar för vitiligo har också prövats, och kan förekomma försöksvis på vissa kliniker.

Jag föddes med Vitiligo, medans mamma fick sitt i 8års ålder. När jag var yngre hade jag bara fläckar i armveck, knogar, knäveck osv, där huden var tunnare. Nu har jag nästan ingen pigment alls (bruna fläckar). Det mesta har försvunnit och jag är blek, jag vet det. Jag har aldrig riktigt lidit av det, jag är hellre helt vit än fläckig. Det som kan irritera mig en aning, och få en att må dåligt över sin vitiligo är när folk påpekar -"Du måste ju sola så du får lite färg". Men jag klandrar ingen, det finns ju inte en möjlighet att de ska kunna veta anledningen till min ljusa färg i huden.


Om sanningen ska fram, jag skulle också vilja bli lite brun under sommaren. Men ack så mycket pengar det skulle kosta mig. Meeen, vet ni vad? Jag lider inte utav det, det är ingenting som gör ont och är i vägen. Finns andra krämpor som är värre, och som jag stör mig lite mer på..


 En ny favorit.

2009-07-13 - 13:24:11
When I'm gone, who are you to mourne ?
 No don't touch me when I'm lying in my coffin.
Don't stand there crying as you're watching.
Don't put no flowers by my final bed.

Don't bring flowers after I'm dead.

Denna ska bokas!


Långt mellan gångerna..

2009-07-13 - 12:56:17
Herre gud, att man inte lyckats ta tummen ur och skrivit här tidigare.. men om sanningen ska fram så har jag haft en massa grejer att skriva om, men jag har helt enkelt inte orkat. Jag är lat!

Årets Åsele marknad nalkas, och jag ser fram emot den. Kattis kommer hit och bor här en natt, och det ska bli så kul. Är ca 3 år sen jag umgicks med henne sist, och vi hade så himla roligt! Efter att hon flyttat till Uppsala har jag inte sett henne förän nu. Kan ni förstå vilken förändring. Nån man umgicks med dagligen försvann ur mitt liv, sen såg jag henne inte på flera år. En rätt saftig omvändning. Men nu ska jag rå om henne ett dygn, och vi börjar direkt när vi kommer till Åsele ; )

Har befunnit mig i Dorotea hela helgen, hos mor. Jobbat torsdag till söndag, och efter väldigt få timmar av sömn i helgen, sov jag ut idag : ) Eller om sanningen ska fram, jag kunde ha sovit några timmar till, men insåg att jag måste kliva upp. Ska åka till Dorotea och hämta upp mamma och Ella vid halv fyra. Måste förstås hämta bilen hos pappa först också, måste nämligen ha en kombi då hunden ska med.

Träffade en massa underbara människor på hotellet i helgen, många jag inte sett på evigheter. Men det absolut roligaste var att jag fick höra ett och annat av en person. Det var "roligt" eftersom den här personen har insett hur allting ligger till. Jag har väntat på att personen i fråga ska inse och förstå hur det fungerar. Och nu verkar det som att det kommit ikapp. resonerade på exakt samma vis som jag, "varför ska man stå och vänta"? Jag vet inte alls hur mycket jag kan förlita mig på den här personen, kanske inte alls? Men det spelar ingen roll, för det kändes så bra att det är fler än jag som tänker på det viset. Personen sa ju allt det här till mig, utan att jag ens drog upp det. Då måste det ju ligga nånting i det? Ah, som sagt.. det kändes bra iaf.


Jag har insett att jag har en helt underbar pojkvän. Vi skrattar tillsammans, gråter tillsammans, sover tillsammans, funderar tillsammans - vi gör allt tillsammans. sen måste jag säga att vi har otroligt roligt ihop. Han är bland det knäppaste jag träffat, men även det underbaraste jag träffat. Han ställer upp för mig, oavsett vad. Han betyder otroligt mycket, och ingen kan ta det vi har tillsammans ifrån oss. Jag älskar honom!!tusan, nu måste jag göra ett ryck så jag kan åka till Dorotea.
Ha det så bra, så hörs vi senare. Tjing!-"Varför gör man nåt ut stickande, om man inte vill att någon ska märka det?"

RSS 2.0