V 38 (37+5)

2010-11-16 - 12:33:34

Det går alltmer framåt, BARA 15 dagar kvar till BF. Och i vanlig ordning är jag ute i sista sekund med allt.. Har fortfarande inte gjort klart skötbordet, inte burit upp vaggan/sängen från förrådet, inte packat BB väskan. MEN, jag har iaf fyllt i alla papper som ska fyllas i, lagt dom i en väska som så småningom ska packas så den är klar :)



Taaada, dagens bild!




I morgon kommer Sofi och Eliah hem :) Då ska det planeras in en date med brudarna (Sofi och Nina). Jag har i stort sett inte träffat Sofi sen hon flyttade till Jämtland. DET är illa! Och tusan är ju att det ska vara så "långt". Tar ju ett tag att åka dit, och i dags läget törs jag inte ge mig iväg på nå längre svängar. Och jag ska SKÄMMAS att jag inte tagit mig i kragen och åkt dit tidigare, för dom har ju trotsallt bott där ett tag nu. Men, i morgon kommer dom iaf hem :)




Skiiiiinande sol idag, kallt men ack så fint väder. Tänkte ta mig ut en sväng, åka på affärn och sen in en sväng på BVG för att avlämna en test grej till mamma jag gjorde igår. Ja, så här har jag inte tid att sitta. Vaktmästarn kommer väl snart och ska byta filter här också, ÄNTLIGEN! Vita filter är inte längre vita, de är svarta. Huuuuuuuvva!





Hajhajhaj!


-*-*-*-*-*-*-*-*-

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Den allra sista tiden  brukar gravida kvinnor  ägna mycket tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

Navelsträngen runt halsen

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

Pappa/partner

Förlossningsväskan bör packas nu om ni inte redan gjort det. Väskan innehåller allt sådant din partner, du och den nyfödda kan behöva under tiden på förlossningsavdelningen. Exempelvis inneskor, mjuka kläder, annat ombyte, morgonrock, necessärer, barnkläder, musikspelare, energikost och kanske mackor till dig själv. Du kan ta som ditt ansvar att ta med en fungerande kamera eller en videokamera och mobiltelefon. Eventuellt extra batterier, film eller minne till digitalkameran. Väntan kan bli lång och ett spel, såsom kort- eller tärningsspel, kan vara bra för att få tiden att gå. Vad behöver du för egen del? Har barnmorskan skrivit ner era tankar och önskemål till förlossningen i journalen? Om ni vill kan ni gärna skriva eget förlossningsbrev och lägga i er pappersjournal. Ni kan skriva fritt med egna ord eller använda er av någon mall som går att hitta  på nätet. Hör med din partner om hon vill det.


Kommentarer
Postat av: Linnea

Åh du är så fin Lisa! Mycket spännande att höra vad det är för en liten sötnos där inne :)

2010-11-17 @ 14:36:05
URL: http://svenssonlinnea.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0